Foto Ramon van Flymen

Wat moet je allemaal regelen als je ooit vertrokken bent uit Nederland en nu weer terug wil keren? Kun je de Nederlandse nationaliteit terugkrijgen als je die ooit kwijtgeraakt bent? En mag je, eenmaal in Nederland, gelijk weer werken? Het kwam allemaal voorbij in het webinar dat Stichting Nederlanders buiten Nederland, de IND en Everaert Advocaten onlangs organiseerden.

De Stichting Nederlanders buiten Nederland (SNBN), belangenorganisatie voor Nederlanders die in het buitenland wonen, organiseerde het webinar. “We krijgen veel vragen over remigratie”, vertelt voorzitter Eelco Keij. “Die komen zowel van mensen die zich nog aan het voorbereiden zijn op hun komst naar Nederland, als van mensen die al volop in het proces zitten. En soms zijn ze hier al en willen ze hun ervaringen delen met anderen. Ons doel is om mensen actuele en objectieve informatie te geven, zodat ze weten waar ze aan toe zijn en ze hun remigratie goed kunnen voorbereiden.” 

Pensioen

IND-medewerker Ruth Kanis hield een presentatie voor de circa 200 deelnemers die overal ter wereld waren ingelogd. Kanis: “Het komt geregeld voor dat (oud-)Nederlanders met hun partner en kinderen willen terugkeren naar Nederland. Bijvoorbeeld omdat ze willen dat hun kinderen hier naar school gaan of omdat ze met pensioen gaan. Toch kun je niet zomaar op het vliegtuig stappen, je moet je verblijfsrecht van tevoren goed regelen. Daar willen we graag bij helpen. In dit geval doen we dat door in het webinar uit te leggen aan welke voorwaarden je moet voldoen en wat je allemaal moet regelen.”

Ingewikkeld

En dat die uitleg nodig is, merkt ook advocaat Hermie de Voer van Everaert Advocaten. “Ons kantoor heeft veertig jaar ervaring met immigratie- en nationaliteitsrecht”, vertelt ze. “En een groot deel van mijn cliënten komt met vragen hierover bij mij terecht. Voor mij is het belangrijk dat ik hen uitleg hoe ze kunnen voorkomen dat ze de Nederlandse nationaliteit verliezen en, als dat toch is gebeurd, hoe ze die weer terug kunnen krijgen. Overigens is dat laatste een stuk ingewikkelder, dus de beste optie is om het Nederlanderschap niet te verliezen.”

Samenwerking

De Voer is tevreden over de samenwerking met de IND in het webinar. “We moeten het samen doen. Ook al staan we soms tegenover elkaar: we werken feitelijk samen voor de vreemdeling. Ik zie de IND dan ook als medestander en ik zoek graag de samenwerking op. Wat mij betreft doen we dat nog veel vaker.”

Transparant

Daar is Kanis het mee eens. “Bij de IND investeren we veel in het geven van voorlichting”, vertelt ze. “We leggen graag uit wat we doen en hoe we dat doen. We merken dat de beeldvorming over onze organisatie niet altijd positief is, maar door onszelf transparant op te stellen en actief voorlichting te geven, zien we dat dit beeld kan kantelen.” Waarbij Kanis erkent dat ze niet alles kan oplossen: “We krijgen ook veel vragen die niet voor ons bestemd zijn. Bijvoorbeeld over pensioen, huisvesting of onderwijs. Dit soort onderwerpen kunnen flinke obstakels voor mensen zijn, maar wij gaan er niet over. In dit webinar kregen we een leuke vraag: iemand vroeg of hij op proef naar Nederland mocht komen voor een halfjaar of langer. Ik vond dat erg leuk bedacht en ik snap de wens helemaal, maar helaas is het antwoord nee. Dat mag namelijk maar maximaal 90 dagen.”

Begin op tijd

Ook De Voer onderstreept het belang van goede voorlichting. “Ik werk veel samen met de Stichting Nederlanders buiten Nederland”, zegt ze. “Ik zie in mijn praktijk dat het voor veel mensen lastig is om goede informatie te vinden over dit onderwerp, dus daar draag ik graag een steentje aan bij. Mijn belangrijkste advies aan remigranten: begin op tijd met je voorbereiding. Er moet namelijk heel veel gebeuren, zo moet je over verschillende documenten beschikken. Die moeten vaak vertaald en gelegaliseerd worden en dat kost allemaal tijd. Daar moet je rekening mee houden.”

Nuttig

Keij kijkt terug op een geslaagd webinar. “Ik heb veel positieve reacties van deelnemers gehad”, zegt hij. “Mensen gaven aan dat ze veel nuttige informatie hebben gekregen. Voor ons is dit webinar een middel waar we goed naar kunnen verwijzen, daarom zetten we het webinar ook online. We hopen dat veel mensen uit onze doelgroep hier hun voordeel mee doen. Het verschaffen van objectieve, duidelijke informatie aan Nederlanders buiten Nederland behoort gewoon tot ons mandaat als belangenorganisatie.”