Tekst Sandra van Egmond
Foto Hans van Dijk

Ainom Okbazghi Tedla (33) was arts in Eritrea en vluchtte in 2013 naar Nederland. In het asielzoekerscentrum in Musselkanaal participeerde hij in een schoonmaakproject en haalde een erkend diploma. “Nu kan ik naast mijn medische studie parttime gaan werken in de schoonmaakbranche.”

“In Eritrea heb ik tien jaar geneeskunde gestudeerd en ruim drie jaar gewerkt als ‘general practitioner’, vergelijkbaar met een huisarts in Nederland. Ik wil hier mijn medische carrière weer oppakken, in de publieke gezondheidszorg of als onderzoeker. Ik heb een master Global Health aan de universiteit gedaan en ga nu voor mijn BIG-registratie. Daarvoor heb ik mijn diploma’s laten omzetten naar Nederlandse diploma’s en moet ik een aantal aanvullende examens doen om extra kennis op te doen en te weten hoe de medische wereld in Nederland werkt.”

“Toen ik van het schoonmaakproject hoorde, dacht ik vooral: handig om te weten hoe je je eigen huis moet schoonmaken. In Eritrea doen de vrouwen dat bijna altijd. De manier van schoonmaken is in Nederland bovendien heel anders. Wat ik heb geleerd, is bijna wetenschappelijk schoonmaken. Je moet precies weten hoeveel water en hoeveel schoonmaakmiddel je gebruikt en welke soorten schoonmaakmiddelen waarvoor bedoeld zijn. Ik heb geleerd om zo efficiënt en effectief mogelijk schoon te maken. Toen ik mijn vrouw in Eritrea opbelde zei ik: ‘Je raadt nooit wat ik hier aan het doen ben’. Ze was erg verbaasd (lacht). In Eritrea zijn er geen schoonmaakcursussen en zeker niet voor mannen.”

Schoonmaker in de gang bezig met de vloer boenen

“Het schoonmaakproject heeft mij meerdere dingen gebracht. Het is goed om elke dag bezig te zijn, anders ga je je vervelen of veel nadenken. Ik kan niet de hele dag studeren en het is ook fijn om onder de mensen te zijn. Het was ook goed omdat ik in de medische wereld wil werken en nu weet hoe ze in Nederlandse ziekenhuizen schoonmaken. Met een schoonmaakdiploma op zak kan ik bovendien direct meedoen op de arbeidsmarkt. Mijn vrouw en dochtertje zijn sinds twee maanden ook in Nederland en we verhuizen over een paar weken naar ons eigen huis in Cuijk. Ik ga nu eerst mijn inburgeringsexamen doen, mijn studie afmaken en als ik alle examens heb gehaald op zoek naar een stageplek in een ziekenhuis. Daarnaast ga ik zo snel mogelijk parttime aan de slag als schoonmaker.”

Best Practise Award

Het asielzoekerscentrum in Musselkanaal won met het schoonmaakproject de ‘Best Practise Award 2015’, uitgereikt door de commissie Code Verantwoordelijk Marktgedrag schoonmaak- en glazenwassersbranche. In het schoonmaakproject faciliteert het COA asielzoekers om opleidingen te volgen tot gecertificeerd schoonmaker. Schoonmaakbedrijf ‘Hectas Facility Services’ wil vergunninghouders die een diploma op zak hebben aan een baan helpen. Het COA betaalt de opleiding die wordt gegeven door SVS Opleidingen. De diploma's worden door alle schoonmaakbedrijven erkend. Van de eerste tien gecertificeerde vergunninghouders hebben er inmiddels vijf een baan of stageplek bij Hectas.