Tekst Sandra van Egmond
Foto Inge van Mill

De regen komt met bakken uit de hemel en daar zijn ze in de Hengelose SWB Groentuin blij mee. De Gambiaanse Njie Moduo (29) hoeft vandaag geen planten water te geven. Sinds juli heeft hij een werkervaringsplek in de biologische kwekerij.

Moduo is klaar met onkruid wieden in de kas en kruipt tussen de tomaten vandaan. “Ik krijg elke ochtend instructies wat ik die dag moet doen”, vertelt hij. “Planten poten, onkruid wieden, water geven of snoeien. Wat de activiteit precies is ligt aan het seizoen.” Werkcoach Tori Qureishi leert de vergunninghouders elke dag van alles over planten en tuingereedschap. Dat de tuinboon nu is uitgebloeid en plaatsmaakt voor boerenkool bijvoorbeeld. Of hoe je een schoffel hanteert. “Moduo heeft  in Gambia op de akker gewerkt”, zegt Qureishi, “maar daar is de grond harder en gebruiken ze ander gereedschap.”

Aan de wandel met de begeleider

Moe en voldaan

Door deze werkervaringsplek heeft Moduo niet alleen een grotere kans op de arbeidsmarkt, hij heeft ook elke dag wat te doen. “Voordat ik hier werkte, zat ik op de opvanglocatie de hele dag aan het verleden te denken en sliep ik slecht”, vertelt Moduo. “In de tuin kan ik hard werken en kom ik ’s avonds moe en voldaan thuis.” Op maandag en dinsdag volgt Moduo Nederlandse les in het azc en de andere drie dagen werkt hij in de SWB Groentuin. Moduo is een zeer gemotiveerde kracht, benadrukt Qureishi: “In de zomervakantie was er geen Nederlandse les en kwam Moduo spontaan vijf dagen per week naar de Groentuin.”
 

Aan het werk in de groentuin

Nederlands praten

Qureishi zag Moduo in de eerste weken opbloeien. “Op de opvanglocatie is hij een einzelgänger, omdat hij daar de enige asielzoeker uit Gambia is. Hier heeft hij contact met de coaches en de andere stagiaires en komt hij steeds meer los.” Moduo vertelt dat zijn coach alleen Nederlands met hem praat en hij zo steeds wat nieuwe woorden leert. “Ik ga ook met  de bakfiets naar mensen in de buurt om restafval op te halen voor compost. Dan moet ik wel Nederlands praten.”

Rijden op de bakfiets

Kans op een baan

De hele maatschappij heeft er baat bij als vergunninghouders snel integreren, benadrukt Qureishi. “Wie heeft er wat aan als een jongen als Moduo thuiszit? Hij leert hier niet alleen tuinieren, maar ook hoe we in Nederland met elkaar omgaan. Dat je bijvoorbeeld niet op afstand schreeuwt, maar naar iemand toe loopt. Dat je op tijd komt en ‘goedemorgen’ en ‘tot morgen’ zegt.” Moduo is zich ervan bewust dat hij zijn kansen moet benutten. Hij heeft zich laten inschrijven voor een huis in de gemeente Hengelo, zodat hij langer in de SWB Groentuin kan werken: “Met meer werkervaring heb ik een grotere kans op een reguliere baan. Ik weet nog niet wat voor werk ik precies wil gaan doen, maar ik hou van werken.”

Pilot COA en SWB

Het COA is in april in Hengelo een pilot gestart met het Sociaal WerkvoorzieningsBedrijf (SWB). Inmiddels werken circa veertig vergunninghouders in de SWB Groentuin. Het doel is om vergunninghouders met een afstand tot de arbeidsmarkt meer mogelijkheden te bieden bij het vinden van een passende reguliere werkplek zodra zij zelfstandig in een gemeente wonen. De deelnemers krijgen training op het gebied van sociale vaardigheden, taalontwikkeling en werknemersvaardigheden. Zo kunnen ze bij de Groentuin op een laagdrempelige manier kennismaken met werken in Nederland.