Tekst Sandra van Egmond
Foto Inge van Mill

Nog geen status hebben en je toch voorbereiden op de toekomst? Software developer Ayman Ahmed greep zijn kans en doet mee in projecten van HackYourFuture en New Dutch Connections.

"Een vrijwilliger op het azc wees me op HackYourFuture”, vertelt Ahmed. “Dat leek mij een interessant project en ik wilde meteen solliciteren. Maar ik had nog interviews met de IND en het was lastig om twee dingen tegelijk te doen. Na de interviews kwam ik in de verlengde asielprocedure terecht en moest ik wachten op de uitslag. Dat was een goed moment om mij aan te melden bij HackYourFuture en in mei startte ik met het project. Ik was toen een halfjaar in Nederland.”

Software developer

De Egyptische Ayman Ahmed vluchtte in december 2016 naar Nederland. Sinds juni verblijft hij in azc Amsterdam. In Egypte studeerde Ahmed informatiewetenschappen en werkte hij vier jaar als software developer. Ahmed: “In Nederland ga ik verder met mijn carrière. Een project zoals HackYourFuture helpt mij daarbij. Casemanager Milka Yemane van het COA informeert mij over de mogelijkheden die er zijn.”

Ervaringsdeskundige

“Toen Ayman met HackYourFuture begon, kende ik hem nog niet, omdat hij nog niet in azc Amsterdam zat”, vertelt casemanager participatie Yemane. “Ik onderzocht in die periode welke integratie- en participatieprojecten er zijn, vooral voor mensen zonder status. Zo kwam ik in contact met HackYourFuture en ontdekte dat Ayman meedeed aan het project. In augustus organiseerden wij in azc Amsterdam een introductiebijeenkomst over HackYourFuture voor bewoners. Ik heb Ayman gevraagd om te vertellen hoe het is om aan zoiets mee te doen.”

Ayman Ahmed
Computerscherm

Arbeidsmarkt

“Ik doe nu de laatste module en ben na de kerst klaar”, zegt Ahmed. “Elke zondag heb ik les bij HackYourFuture, daarnaast is het veel zelfstudie. In Egypte was ik al software developer, maar ik heb toch veel geleerd. Ik richt me in dit project op ‘scripting language’, een computertaal de ik nog niet kende. Daarnaast doe ik ervaring op met leidinggevenden en werken in een team.” Yemane: “HackYourFuture bereidt mensen zoals Ayman voor op de arbeidsmarkt. Aan het eind koppelen ze deelnemers aan ondernemers voor een werkervaringsplaats en soms zelfs betaald werk. Die connectie maken tussen jonge vluchtelingen en bedrijven, zie je ook terug bij de stichting New Dutch Connections (NDC).”

Werken bij de overheid

Ahmed: “In september was ik bij een informatiebijeenkomst in azc Amsterdam over de trainingen van NDC. Ik ben gestart met hun module ‘Werken bij de Overheid’ en krijg elke week les op het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties. De module gaat over jezelf presenteren, netwerken, omgaan met verschillende culturen. Daarnaast heb ik een coach, een ICT-professional bij de overheid. Ook zij helpt mij om mijn ‘softskills’ te ontwikkelen.”
“Ayman kwam na de eerste training van NDC naar me toe en was zo enthousiast”, vertelt casemanager Yemane. “De twee projecten van HackYourFuture en NDC passen goed bij hem. Het is precies wat hij nodig heeft om zich voor te bereiden op werken in Nederland.”

Ayman Ahmed in leslokaal

Zonder status aan de slag

“Het is mooi dat Ayman zonder status al aan de slag ging”, vindt Yemane. “Hij heeft inmiddels een verblijfsvergunning, maar startte met participeren toen hij nog niet wist of hij mocht blijven. Naast de projecten van HackYourFuture en NDC werd hij vrijwilliger bij de Refugee Company. En hij geeft computerlessen aan bewoners in het azc. Het zou fijn zijn als alle asielzoekers net zoals Ayman participeren vanaf dag één, of ze nou mogen blijven of niet. Bij HackYourFuture vertelden ze over een Irakese man in het project. Hij moest wel terug naar zijn land en geeft nu ICT-lessen aan meisjes in Irak. Die man heeft net als Ayman zijn tijd in het azc goed gebruikt.”

Lees meer over de initiatieven van HackYourFuture en New Dutch Connections.