Bestuursvoorzitter COA Overheidsmanager 2017

Gerard Bakker, bestuursvoorzitter van het COA, is verkozen tot Overheidsmanager van het jaar 2017. “Een waardering voor alle COA-medewerkers en voor onze samenwerkingspartners”, benadrukte Bakker op 20 november, toen hij uit handen van minister Ollongren de Overheidsaward 2017 in ontvangst mocht nemen.

“Deze award maakt mij trots op alle COA-medewerkers”, zegt Bakker. “Zij zetten zich dag in dag uit met hart en ziel in om asielzoekers goede opvang en begeleiding te bieden. Zoals tijdens de ongekend hoge groei, met soms weken van meer dan 4.000 nieuwe asielzoekers. En ook afgelopen jaar tijdens de snelle krimp, toen we de helft van onze locaties moesten sluiten en van afscheid moesten nemen van meer dan 2.000 medewerkers. Vaak met veel media-aandacht en in een politieke en maatschappelijke dynamiek. Deze award is voor alle COA-medewerkers en voor onze samenwerkingspartners!”

Samenwerking
Bakker ziet de uitreiking van de award ook als een bevestiging dat het COA het werk goed doet. “En daarbij is samenwerking voor ons een sleutelwoord. Wij hebben met tal van partners voor de uitdagingen van groei en krimp gestaan; met gemeenten, provincies, ketenpartners, ngo’s en vrijwilligersorganisaties. Tijdens de hoge instroom is een duurzame samenwerking ontstaan. De award is ook een erkenning voor die samenwerking.”

Bekijk het filmpje van de nominatie.

IND nu ook actief op Facebook

Sinds 4 december heeft de IND een eigen Facebookpagina. Dit kanaal wordt in eerste instantie ingezet om nieuws, feitjes en ontwikkelingen te delen. Facebook wordt vooralsnog niet ingezet als klantkanaal, de optie om berichten te sturen via messenger staat dan ook uit. Facebookgebruikers kunnen wel reageren op berichten die door IND zijn geplaatst. Volg de IND nu zelf op Facebook!

Grote waardering EASO-experts COA en IND

Bijna zestig medewerkers van het COA en de IND stonden donderdag 16 november in de schijnwerpers in het Huis van Europa in Den Haag. Zij ontvingen een certificaat, een cadeaubon en een fotoboek als waardering voor hun inzet als expert bij de European Asylum Support Office (EASO) in Griekenland en Italië.

Woorden van dank en waardering kwamen van diverse kanten. Unitmanager Staf Mirjam Schuit van het COA en Renger Visser, directeur Asiel en Bescherming van de IND hielden gezamenlijk een toespraak. Patricia van de Peer, hoofd Department Asylum Support, was vanuit het hoofdkantoor op Malta naar Nederland afgereisd om de experts toe te spreken namens EASO.

Dank en respect voor experts en hun thuisfront

Nanette van Schelven, plaatsvervangend hoofddirecteur IND en Jan-Kees Goet, directeur-generaal Migratie, spraken eveneens hun dank en respect uit voor de experts én hun achterblijvende thuisfront: “De experts verrichten hun taak in moeilijke werk- en verblijfsomstandigheden en zijn daarbij getuige van menselijke tragedies.”

Ebtl Amsterdam geopend

De extra begeleiding en toezichtlocatie (ebtl) in Amsterdam is op 20 november geopend. De ebtl is de eerste van twee ebtl-locaties die dit jaar openen. Op de (COA-)locatie worden maximaal vijftig asielzoekers opgevangen die in de reguliere opvang van het COA overlast veroorzaken. De ebtl in Amsterdam vangt bewoners op vanuit het gehele land. Op de ebtl werkt hbo-geschoold COA- en DJI-personeel en beveiligingspersoneel van Trigion. Op 18 december opent in Hoogeveen een tweede ebtl.

Regime
Op de ebtl is sprake van een strikt regime. De begeleiding is intensief, met een strak dag- en avondprogramma van ’s ochtends acht tot ’s avonds tien uur.

Fases
Bij binnenkomst komt de bewoner in de eerste fase van het programma op de ebtl, waarna hij de verschillende fases doorloopt, tot terugkeer naar een regulier azc. In principe verblijft de bewoner maximaal drie maanden in de ebtl. Ook worden er individuele programma’s aangeboden met specifiek maatwerk.

Sancties
Bewoners die zich niet aan de regels houden, krijgen sancties opgelegd. De ebtl werkt met gedragsinterventies, gebaseerd op de methodieken die ook bij de reclassering worden gebruikt. De interventies zijn erop gericht dat de bewoner inzicht krijgt in zijn eigen gedrag en dat dit gedrag ook verbetert.

Ouders kunnen nu online verblijfsvergunning aanvragen voor hun baby

Doet een vreemdeling bij de gemeente aangifte van geboorte, dan kan de nieuwe ouder de verblijfsvergunning voor zijn of haar kind vanaf nu online aanvragen, op www.ind.nl/kind-geboren. Dat is wel zo makkelijk, in een periode waarin nieuwe ouders al zoveel moeten regelen.

Voor ouders is het handig om de verblijfsvergunning voor hun baby online aan te vragen op de site van de IND: dat kan op elk moment, de aanvraag verloopt sneller dan per post en de ouder krijgt gelijk een melding als er iets niet klopt in de aanvraag.

Op www.ind.nl/kind-geboren kunnen aanstaande ouders meer informatie vinden over de voorwaarden en de kosten van de verblijfsvergunning.

Filmtalenten uit azc Oisterwijk: Hasan en Parisa

Met Parisa en Hasan telt azc Oisterwijk maar liefst twee winnaars van de ‘One Minutes jr. Award’, uitgereikt tijdens het International Documentary Festival Amsterdam (IDFA).

Het filmpje van Parisa (Afghanistan) heet ‘I love learning’. En daar gaat haar filmpje dan ook over. Parisa laat zien hoe belangrijk haar schooltas voor haar is. Het leverde haar de award op. In ‘The right choice’ plukt Hasan (Syrië) blaadjes van een bloem. ‘Terrorist’, ‘No terrorist’, ‘Hate’, ‘Love’ tot aan ‘Good’. ‘En dat neemt je altijd mee naar de juiste plekken’, stelt hij aan het eind van zijn filmpje, waarmee ook hij de award won. Mooi bijkomend nieuws: Hasan heeft inmiddels met zijn vader, moeder, broers en zussen de sleutel van een huis in Oisterwijk gekregen.

The One Minutes Project
Stichting De Vrolijkheid begeleidde Hasan en Paris bij het maken van hun filmpjes. The One Minutes Project loopt sinds 2002 en laat kinderen wereldwijd tonen hoe hun leven eruit ziet. Van 500 jeugdige filmmakers drongen er vijftien door tot de finale, waaronder Hasan en Parisa.

Bekijk de film ‘I love learning’.

Bekijk de film ‘The right choice’.

Achter de schermen van migratie management

‘Migratie is geen probleem dat opgelost moet worden; het is een realiteit die gemanaged moet worden.’ (W.L. Swing, Director General van IOM)

De tentoonstelling ‘Achter de schermen van migratiemanagement’ laat zien hoe de Internationale Organisatie voor Migratie (IOM) in Nederland zich dagelijks inzet voor humane en ordelijke migratie die zowel migrant en samenleving ten goede komt. Door middel van persoonlijke verhalen van migranten, maar ook van medewerkers van IOM, kan kennis worden gemaakt met migratiemanagement in de praktijk. Met deze tentoonstelling hoopt IOM een bijdrage te leveren aan een eerlijker dialoog over migratie en de mensen erachter.

Dinsdag 28 november werd de tentoonstelling geopend door de DG Migratie, Jan Kees Goet. In zijn openingsspeech bedankt hij IOM voor dit initiatief en gaf hij aan dat IOM een cruciale rol speelt bij het vrijwillige vertrek van migranten uit Nederland. “Met deze tentoonstelling kan het Nederlandse publiek zien dat terugkeer naar het land van herkomst niet per definitie een stap terug is”, aldus Goet. Naast terugkeer wordt ook aandacht geschonken aan de inspanningen van IOM in samenwerking met het COA ten aanzien van integratie in Nederland.

De tentoonstelling is tot en met donderdag 14 december 2017 te bezoeken in het Atrium van het stadhuis in Den Haag. IOM wil deze tentoonstelling in 2018 op diverse plekken in Nederland laten zien en is op zoek naar publiek toegankelijke locaties. Als u geïnteresseerd ben om deze tentoonstelling een plek te geven, stuur dan een e-mail naar Pauline Yick van IOM.

Pluktuin azc Zeewolde dankzij Jorg en Sander

Mede dankzij de 11-jarige Jorg Schraven en Sander Melitz uit Zeewolde kunnen asielzoekers in Zeewolde binnenkort fruit plukken in een eigen tuin op het terrein van het asielzoekerscentrum.

De twee jongens zitten in groep 8 van basisschool 't Wold in Zeewolde en deden mee aan het kinderprogramma de ‘Beste vrienden Quiz’ van Zapp-tv. Zij eindigden op de tweede plaats en wonnen daarmee een geldbedrag. Daarvan schonken de twee 340 euro aan Stichting Platform Vluchtelingenhulp Zeewolde. Samen besloten ze daarvan een pluktuin aan te leggen. 

Bewoners zorgen voor aanleg en onderhoud
De pluktuin wordt aangelegd door de bewoners van het asielzoekerscentrum. Zij hebben appel- en perenbomen, pruimenbomen, kersenbomen en een walnotenboom, rode bessenstruiken en druivenranken geplant. De bewoners van het asielzoekerscentrum gaan de tuin ook onderhouden.

Burgemeester opent Pluktuin
Burgemeester Gerrit Jan Gorter opende op 8 november de pluktuin, samen met Jorg en Sander. Het initiatief werd ook door andere lokale bedrijven gesteund zoals vruchtbroomkwekerij Hillebrand, Staatsbosbeheer en Donkergroen Groenvoorzieningen.