Tekst Solid Road en DT&V
Foto Solid Road

John kwam in 2014 vanuit Oeganda naar Nederland. De jaren in Nederland waren voor hem niet makkelijk. Hij mocht niet blijven en het viel hem zwaar om niet bij zijn familie en kinderen te zijn. Na een jaar nam hij daarom contact op met Solid Road om plannen te maken voor terugkeer naar Oeganda. In maart 2017 is John teruggekeerd.

"Met name vanwege mijn diabetes vond ik het moeilijk om de beslissing te nemen om terug te gaan. Maar toen ik die eenmaal genomen had, voelde ik me goed.

Ik ben opgegroeid op een boerderij in Oeganda, maar opgeleid als accountant. Toch was het mijn droom om boer te worden en passiefruit en watermeloenen te oogsten. In Nederland kreeg ik de mogelijkheid om mij goed voor te bereiden op mijn terugkeer en tegelijkertijd mijn droom te verwezenlijken. Via Solid Road kon ik een stage regelen bij een tuinbouwbedrijf. Daar kreeg ik veel advies en kon ik leren van ervaringen van verschillende boeren.

John terug in Oeganda

In maart 2017 keerde ik terug naar Oeganda, waarbij ik door de Oegandese partnerorganisatie van Solid Road werd geholpen om land te kopen, waarop ik passievruchten en meloenen kon verbouwen. In het begin wist ik niet hoe je aan goede zaden en bestrijdingsmiddelen kon komen. Het kostte me tijd om dit uit te zoeken. Maar gelukkig werd ik geholpen door ervaren boeren. Verder moest ik weten hoe ik het land kon irrigeren tijdens droge periodes. Ik had niet meteen voldoende geld om een waterpomp te kopen en moest dat grotendeels handmatig doen. Dat was heel zwaar.

In oktober 2017 had ik mijn eerste oogsten binnen en in december kwam ik via Solid Road in contact met een stichting die microkredieten verstrekt in ontwikkelingslanden. Hierdoor kon ik een waterpomp kopen en nu, na bijna een jaar, gaat het goed met mij en mijn bedrijf. Ik ben erg blij met mijn nieuwe leven en raad iedereen aan om altijd je hart en passie te blijven volgen!"

Oogst van John in Oeganda
Oeganda

Hulp van de DT&V en Solid Road

John keerde terug naar Oeganda met behulp van Solid Road. Deze organisatie krijgt subsidie van de DT&V en helpt mensen zoals John om met perspectief terug te keren naar het land van herkomst. John had voor zijn terugkeer veel contact met zowel regievoerders van de DT&V in azc Overloon als met medewerkers van Solid Road.
Voor zijn medische omstandigheden (diabetes) kreeg hij financiële ondersteuning van IOM. Meer terugkeerverhalen zijn te vinden op InfoTerugkeer.nl.