Tekst COA en VluchtelingenWerk Nederland

De landelijke Open azc dag op 22 september trok dit jaar meer dan 19.000 bezoekers. De vierde editie van deze open dag stond opnieuw in het teken van ontmoetingen. Op veertig opvanglocaties waren workshops, sportactiviteiten, muziek, en veel gesprekken tussen gasten en bewoners.

Janet Helder, waarnemend bestuursvoorzitter COA: “Heel mooi dat veel mensen van de gelegenheid gebruik hebben gemaakt om een opvanglocatie te bezoeken vandaag. Vanuit heel het land zie ik enthousiaste reacties van bezoekers en bewoners over hun ontmoetingen en daar doen we het natuurlijk voor. Het einde van deze dag betekent natuurlijk niet dat de deuren nu weer dicht gaan. Onze azc’s staan midden in de samenleving en zijn zeker geen gesloten instelling. Vrijwilligers en bezoekers blijven welkom.”

Jasper Kuipers, adjunct directeur VluchtelingenWerk Nederland: “Vluchtelingen waarderen het enorm dat ze vandaag in gesprek konden gaan met Nederlanders, want contact maken gaat niet vanzelf. Het is belangrijk dat zoveel mensen de kans hebben genomen om niet óver, maar mét vluchtelingen te praten. Want onbekend maakt onbemind.”

De landelijke open azc dag is een jaarlijks initiatief van Centraal Orgaan opvang asielzoekers, ministerie van Justitie en Veiligheid en VluchtelingenWerk Nederland.

Video: Broekhuizen Wirtz