Foto Kick Smeets

Op social media staat NT2-docent Mieke Terpstra bekend als ‘Juf M’ en heeft ze tienduizenden volgers uit de hele wereld. In azc Sint Annaparochie is en blijft ze voor de statushouders in haar klas gewoon Mieke.

Ik heb corona en ben mijn stem kwijt, mailde Mieke Terpstra toen ik haar uitnodigde voor een interview. Zo’n zieke juf op de foto is ook niks, schreef ze grappend. Een paar weken later was ze beter en vertelde ze dat de coronapandemie haar ook iets heeft gebracht. Tijdens de eerste lockdown in maart 2020 werd namelijk het zaadje geplant voor haar eigen bedrijf Juf M. Alle NT2-lessen lagen stil. Mieke wilde online lesgeven, maar had alleen nog geen iPad of mobiele telefoon.  

Filmpjes

Toen ze die mobiele telefoon uiteindelijk kreeg, was de eerste lockdown alweer voorbij. Toch maakte ze vanaf die tijd na elke les een video en stuurde die via WhatsApp naar haar leerlingen. Die konden de video na de les meerdere keren bekijken, waardoor hun resultaten verbeterden. Mieke: “Bij de tweede lockdown in oktober beschikte ik dus wél over online lesmateriaal. Ik maakte een YouTube-pagina, zodat ik de filmpjes makkelijker kon delen.”

Volgers

Op YouTube had ze meteen honderd volgers. Mieke lacht: “Honderd volgers! Ik dacht: ‘Wie zijn dat dan?’” Vanaf januari kreeg ze er honderden volgers per dag bij. Ze wist niet wat haar overkwam. Op een gegeven moment had ze zelfs duizend nieuwe volgers op een dag. Mieke: “Het liep totaal anders dan ik had verwacht. Daarom besloot ik al snel om mijn social media-activiteiten los te trekken van mijn COA-werk. In maart 2021 ging ik naar de Kamer van Koophandel en richtte Juf M op.”

T-shirt

Van die vele nieuwe volgers werd ze eerlijk gezegd ook een beetje zenuwachtig. ‘Zit mijn haar wel goed?’ dacht ze opeens. En: ‘Wat moet ik aan?’ Zo kwam ze op het idee om een T-shirt met ‘Juf M’ te laten maken. Mieke: “Daardoor heb ik geen kledingstress meer en zien mensen op social media meteen dat ik het ben.” Lachend: “Het knotje op mijn hoofd is ook herkenbaar als Juf M, dus mijn kapsel kan nooit meer anders.”

Bizar

Inmiddels is Juf M een dagtaak. Mieke staat nog steeds drie dagen per week in het azc voor de klas en de andere twee dagen runt ze haar eigen bedrijf. Juf M heeft nu ook een eigen pagina op Facebook en TikTok. Van volgers krijgt ze elke dag zo’n honderd berichtjes, die ze allemaal leest en beantwoordt. Mieke: “Op TikTok heb ik zo’n 40.000 volgers en 130k likes, dat is ontzettend veel. Op YouTube 60.000 volgers en zes miljoen views, echt bizar.” 

Toneelstukjes

Waarom ze zo succesvol is? Zelf denkt ze dat het haar simpele manier van praten is. Uitgekleed praten noemt ze dat, met korte zinnen zoals ‘Ik – geef – de pen – aan jou.’ Vanaf les 1 praat ze alleen Nederlands. Ook krijgt ze vaak terug dat ze plezier uitstraalt. Mieke: “Mensen willen de taal graag leren en als de lessen ook nog eens leuk zijn, is het helemaal geweldig. Zoals ik op de filmpjes doe, zo sta ik ook voor de klas. Eigenlijk voer ik toneelstukjes op. Hoe raarder, hoe leuker.”

Linzensoep

Van de week gaf ze in het azc bijvoorbeeld een taalles over eten. Ze had de leerlingen gevraagd thuis een recept te schrijven in het Nederlands. Een mevrouw kwam met een recept voor linzensoep. Mieke: “Ik pakte mijn bak met nepgroenten, pannen en deed precies wat ze zei. Ook als het niet klopte. Water naast de pan gieten, dat soort dingen. De mensen moesten al lachen toen ik een paprika en snijplank tevoorschijn toverde.”

Verrijking

Tijdens die interactieve lessen in het azc gebruikt ze ook het boek TaalCompleet. De filmpjes op YouTube heeft ze zo gesorteerd dat die aansluiten bij de hoofdstukken van het boek. Mieke: “In het azc ben ik gewoon Mieke. Wel stuur ik mijn leerlingen na de les altijd een link naar de bijpassende video van Juf M. De video’s gaan vaak net iets dieper. De andere NT2-docenten bij het COA mogen ook alles gebruiken wat ik maak.”

Dankjewel

Juf M krijgt er nog steeds elke dag zo’n honderd volgers uit de hele wereld bij. Volgers uit meer dan vijftig verschillende landen, waarvan het grootste deel in Nederland, België, Marokko, Duitsland en Turkije woont. Ze krijgt veel reacties zoals ‘Dankjewel’ of ‘Wat leuk!’. Mieke: “Mensen vinden het leuk als ik hun reactie like. Soms geef ik een persoonlijk antwoord, bijvoorbeeld als ze tips vragen voor een examen.”

Live

Corona verdwijnt naar de achtergrond, maar de lessen van Juf M blijven. Het idee om video’s te maken had Mieke al langer in haar hoofd, maar of het er zonder corona van was gekomen? Goede video’s maken kost veel tijd, weet ze nu. Mieke: “Het is leuk dat ik ondertussen ook wordt gevraagd door andere partijen. Zo heb ik laatst voor Oefenen.nl video’s gemaakt. Maar het meeste plezier heb ik nog steeds in mijn live lessen voor statushouders in het azc.”

Lees meer over NT2-les voor statushouders op coa.nl/programma-voorbereiding-op-inburgering.