Tekst Heleen Grimmius
Foto Inge van Mill

De afgelopen jaren kwamen er veel asielzoekers naar ons land. De vluchtelingenstroom in Nederland en Europa was regelmatig het gesprek van de dag. Maar wie weet eigenlijk hoe een asielaanvraag in ons land wordt behandeld? Om wat voor redenen hebben asielzoekers hun land verlaten? En welke vragen stelt de IND aan een asielzoeker? Ontdek het zelf en neem een virtual reality-kijkje achter de schermen bij de IND.

De VR-film op de website van de IND vertelt het verhaal van de Iraakse asielzoeker Tariq die op gesprek komt bij IND-medewerkster Bo. We zien hoe Tariq en Bo zich voorbereiden op het gesprek, we luisteren met hen mee in de spreekkamer en volgen hen in de spannende periode van de beslissing die daarna volgt. “Met deze film willen we laten zien hoe dat nu eigenlijk in zijn werk gaat, de asielprocedure”, vertelt Anne-Marieke Samson, initiatiefnemer van de film. “De laatste jaren zijn we naar buiten toe getreden over ons werk en de dilemma’s die daar soms bij komen kijken. Dat willen we voortzetten en na twee boeken over dit thema, doen we dat nu met een film in 360 graden VR. Zo kun je meemaken wat het inhoudt om een asielzoeker te zijn, maar ook om een medewerker te zijn bij de IND.”

Voortdurend gepraat

Het personage van Tariq is gebaseerd op echte zaken en is een representatief voorbeeld uit de huidige asielinstroom, benadrukt Samson. Voor het perspectief van Tariq benaderde ze diverse asielzoekers om hen te vragen naar wat voor hen indrukwekkende momenten in de asielprocedure waren. “Wat zij mij vertelden, was dat er op het azc de hele dag gepraat wordt over wat je wel en niet tegen de IND moet zeggen”, vertelt ze. “Een van de asielzoekers die ik sprak, werd daar zo zenuwachtig van dat hij dacht: ik zeg helemaal niks meer over mijn asielverhaal, tegen niemand op het azc. Dat vond ik indrukwekkend.”

Facetten

Samson sprak ook met verschillende medewerkers van de IND. “Ik vroeg hen wat op dit moment de aanvragen zijn waarin zij echt de afweging moeten maken: komt deze persoon in aanmerking voor een vluchtelingenstatus? Daarin kun je zien hoeveel facetten de asielprocedure in Nederland kent”, vertelt ze. “Ik denk dat maar weinig mensen zich een beeld kunnen vormen van wat er allemaal komt kijken bij een asielaanvraag. Al hoor je misschien soms termen in het nieuws over documentonderzoek of de geloofwaardigheidstoets. In de film zie je opeens wat het concreet betekent dat iemands verhaal geloofwaardig moet zijn, of dat er documentonderzoek wordt gedaan achter de schermen. De verhalen van Tariq en Bo laten zien dat een asielaanvraag een complexe afweging is van allerlei factoren.”

Nieuwsgierig geworden? Neem dan nu een kijkje achter de schermen. Wilt u een IND VR-bril ontvangen? Stuur dan een mail naar VreemdelingenVisie (zolang de voorraad strekt).

Vanuit Bo

Bekijk het verhaal van Bo

Vanuit Tariq

Bekijk het verhaal van Tariq