Tekst Florine Boeding
Foto ANP/Ton Koene

Wie niet in Nederland mag blijven, moet terugkeren naar zijn land van herkomst. Terugkeerondersteuning kan iemand helpen met het opbouwen van een toekomst in het land van herkomst. Vreemdelingen die zelfstandig vertrekken, kunnen hier onder bepaalde voorwaarden voor in aanmerking komen.

“Zelfstandig vertrek heeft altijd onze voorkeur. Het is voor de vreemdeling beter, biedt meer perspectief en is daarnaast veel goedkoper. We willen zelfstandig vertrek graag ondersteunen waar dat kan. Dat doen we onder andere door subsidie te verstrekken aan organisaties die dichtbij de vreemdeling staan”, aldus Luuk Brouwer, verantwoordelijk voor de subsidies die de DT&V verstrekt.

Dichtbij de vreemdeling

Diverse non-governmental organizations (ngo’s) kunnen aanspraak maken op deze subsidie. Brouwer: “Samenwerken met ngo’s is heel erg belangrijk, omdat zij op een hele andere manier contact hebben met de vreemdeling. Het is laagdrempelig, niet-politiek en er is vaak veel ervaring met terugkeer. Daarnaast kan een ngo ook met een vreemdeling kijken naar de ondersteuning in het land van herkomst zelf. Als Nederlandse overheid bieden we deze ondersteuning niet.”

Training en begeleiding

Er zijn verschillende soorten terugkeerondersteuning. Naast financiële ondersteuning bestaat ook ondersteuning in natura. Zo biedt Stichting Solid Road training en begeleiding voor terugkeerders op maat. “Het is voor onze deelnemers belangrijk om hun talenten te ontwikkelen, zodat ze klaar zijn voor een nieuwe start in hun land van herkomst”, zegt oprichter Yvonne Bussche.

“Veel van onze deelnemers weten niet waar ze moeten beginnen, omdat ze vaak al even niet meer actief met hun vaardigheden bezig zijn geweest. Zo hebben we onlangs een West-Afrikaanse kleermaker begeleid. Hij wilde ook graag kleding leren ontwerpen, om zo meer kansen te hebben in zijn herkomstland. We konden hem toen koppelen aan een Nederlandse modeontwerper die hem het vak heeft geleerd. Daarna is deze meneer succesvol teruggekeerd. Hij had zijn zelfvertrouwen terug en weer een positieve blik op de toekomst. Daar doen we het voor.”

Infoterugkeer.nl

Alle organisaties die terugkeerprojecten aanbieden, staan verzameld op infoterugkeer.nl. Deze website, bedoeld voor de vreemdeling en de professional dichtbij de vreemdeling, is beschikbaar in het Nederlands en Engels.