Tekst Heleen Grimmius
Foto Gerard Til/Hollandse Hoogte

Buitenlands toptalent naar Nederland halen om aan ons te binden: het is een van de ambities van de overheid. Een aanpassing van de regels voor afgestudeerd talent die op 1 januari van kracht wordt, draagt bij aan het creëren van een aantrekkelijk klimaat voor deze doelgroep.

Buitenlandse studenten die na hun studie in Nederland een baan willen zoeken, kunnen nu al een verblijfsvergunning aanvragen op grond van het zogenaamde ‘zoekjaar’. Tijdens dit jaar kan de student op zoek naar een baan als kennismigrant om zo zijn carrière te beginnen. Hoewel het zoekjaar al langer bestaat, worden de regels in januari versoepeld, waardoor naar verwachting meer talenten van de regeling gebruik zullen maken. Floor Akkermans, medewerker bij de IND: ‘Een van de belangrijkste wijzigingen is de duur van het zoekjaar: die mag volgens de nieuwe regels tot drie jaar na het behalen van het diploma of het afronden van het wetenschappelijk onderzoek worden aangevraagd. Onder de oude regeling was dit maar een jaar. Deze wijziging geeft in Nederland afgestudeerden de kans om na het behalen van het diploma eerst terug te gaan naar hun land van herkomst, om vervolgens weer naar Nederland terug te keren. Daarnaast geldt de nieuwe regeling niet alleen voor studenten, ook wetenschappelijk onderzoekers kunnen straks een verblijfsvergunning op grond van het zoekjaar aanvragen.’

Vakkenvuller

Nieuw is bovendien dat het zoekjaar meerdere keren mag worden aangevraagd. Akkermans: ‘Telkens na afronding van een studie of wetenschappelijk onderzoek, mag de student of onderzoeker een verblijfsvergunning op basis van het zoekjaar aanvragen. Zo kun je diverse keren je carrière als kennismigrant starten of voortzetten.’

Voor de nieuwe regeling geldt bovendien een verlaagd salariscriterium. ‘Tijdens het zoekjaar kun je dus gerust aan de slag als vakkenvuller bij de supermarkt, terwijl je solliciteert naar een baan als kennismigrant’, zegt Akkermans. ‘En heb je die baan eenmaal gevonden, dan is een minder hoog salaris nodig om voor een verblijfsvergunning als kennismigrant in aanmerking te komen.’

Enthousiast

Een laatste wijziging is vooral interessant voor talenten die in het buitenland gestudeerd hebben en in Nederland aan de slag willen als kennismigrant: zij hoeven geen werkvergunning meer te hebben en kunnen zelfs zonder zoekjaar meteen als kennismigrant aan de slag. Akkermans: ‘Al met al biedt de regeling flink wat voordelen. Ook voor werkgevers; door het verlaagde salariscriterium kunnen zij immers makkelijker kennismigranten in dienst nemen. Op de onderwijsinstellingen die wij bezoeken om over de aangepaste regeling te vertellen, wordt dan ook enthousiast gereageerd. We hopen dat zij hun studenten actief wijzen op deze mogelijkheid, waardoor die zijn vruchten zal afwerpen.’

Meer lezen over het zoekjaar