Tekst Sandra van Egmond
Foto Inge van Mill

Van Sinterklaas had de familie Gill nog nooit gehoord, maar met het Kerstfeest waren ze als Pakistaanse christenen bekend. Vader Imran Gill: “Sinterklaas is voor ons gewoon een leuk nieuw feest, maar Kerst vieren in Nederland is moeilijk omdat we dan onze familie missen.”

Kado van Sinterklaas

“Toen ik Sinterklaas voor het eerst zag, dacht ik dat het de kerstman was,” vertelt Gill lachend. “Onze zoon Elijah van anderhalf snapt er nog weinig van, maar Jeremiah van acht kijkt altijd trouw naar het Sinterklaasjournaal en heeft ons geleerd dat de Sint uit Spanje komt en dat Pieten ’s nachts cadeautjes in schoenen doen.” Gill laat een foto zien van Jeremiah verkleed als Piet. “Die hebben wij op 5 december 2013 gemaakt op school, in ons eerste jaar in Nederland. Sinterklaas is voor ons vooral een schoolfeest. Wie weet vieren we volgend jaar ook een keer Sinterklaasavond met Nederlandse vrienden.”

Lachen in de klas

Familiefeest

Sinterklaas is voor de familie Gill gewoon een leuk nieuw feest. Maar Kerst vieren in Nederland vinden ze moeilijk, omdat ze dan hun familie missen. Gill: “Kerst is een familiefeest. De eerste december in azc Dronten zaten we met zijn drietjes in het azc en dat vonden we erg moeilijk. In Pakistan was iedereen met Kerst altijd thuis, onze broers, zussen, opa’s en oma’s. We gingen naar de kerstdienst in de kerk en mijn moeder en vrouw maakten altijd een uitgebreide kerstlunch voor de hele familie. In Pakistan is het van Kerst tot en met Nieuwjaar eigenlijk een hele week vakantie en feest.”

Pietendiploma

Kerstboom in tuin

“Vorig jaar kregen we van vrienden een houten boom met lichtjes en versiering”, vertelt Gill. “Kerst betekent voor mij vooral dat ik druk ben met activiteiten in de kerk. Als voorganger begeleid ik veel kerstvieringen in de buurt. We hebben vier jaar gewacht op een verblijfsvergunning, maar het was toch een goede tijd. Mijn vrouw en ik hebben hier altijd veel te doen. Wij zitten in een bijbelstudiegroep, helpen andere mensen als ze bijvoorbeeld kleding nodig hebben en we doen vrijwilligerswerk op het azc. Binnenkort krijgen we de sleutel van ons eigen huis in Dronten, waar we al veel mensen kennen. Daar zetten we de houten kerstboom in de tuin.”