Tekst Sandra van Egmond
Foto Coverfoto: Kees van de Veen | Hollandse Hoogte

Het hele jaar mailen Nederlanders het COA om hulp aan te bieden. Mensen willen als vrijwilliger werken op een azc, scholen willen kerstpakketten samenstellen voor bewoners en organisaties willen knuffels of boeken doneren of een leuke activiteit organiseren op een azc. En er zijn ook mensen die een asielzoeker in huis willen nemen.

Vrijwilligerswerk

Asielzoekers helpen bij de opbouw van een nieuw bestaan? Het COA heeft hiervoor voortdurend vrijwilligers nodig. Lokale vrijwilligersvacatures vindt u op de pagina van de betreffende opvanglocatie. U kunt ook een mail sturen naar een opvanglocatie bij u in de buurt. Ook VluchtelingenWerk Nederland is voortdurend op zoek naar vrijwilligers. Via het programma Parttime Held wil VluchtelingenWerk vrijwilligers en vluchtelingen zo goed mogelijk met elkaar matchen. Op de site vindt u ook de vrijwilligersvacatures per regio. Daarnaast hebben het Leger des Heils,  het Rode Kruis en veel lokale vrijwilligersorganisaties geregeld vrijwilligers nodig voor verschillende functies bij de hulp aan vluchtelingen.

Kleding of huisraad doneren

Kleding voor asielzoekerscentra kunt u doneren via een van de containers van het Leger des Heils. Die vindt u op 1400 locaties verspreid over het land. De vraag naar kleding wisselt per seizoen. Op de website vindt u informatie over de actuele behoefte. Meubels en andere huisraad kunt u het beste aan een lokale kringloopwinkel geven. Vergunninghouders - mensen met een verblijfsvergunning - bezoeken voor het inrichten van een woning vaak een kringloopwinkel.

Kinderen in azc Aalten spelen met een gedoneerde poppenvilla
Kinderen in azc Aalten spelen met een gedoneerde poppenvilla

Andere goederen of diensten

Stuur geen goederen zoals fietsen, knuffels of boeken rechtstreeks naar een opvanglocatie. U kunt het beste eerst contact opnemen met publieksvoorlichting@coa.nl of de opvanglocatie. Zij zoeken uit wie er op de locatie verblijven en of er behoefte is aan bepaalde goederen.
Wilt u met uw bedrijf of stichting iets betekenen voor asielzoekers? Bijvoorbeeld door de donatie van een grote partij nieuwe goederen of in de vorm van dienstverlening? Neem dan graag contact op via publieksvoorlichting@coa.nl of 088 715 72 49.

Asielzoeker in huis

In Nederland hebben wij de opvang van asielzoekers centraal geregeld. Het is niet mogelijk om een asielzoeker (iemand zonder verblijfsvergunning) in huis te nemen, tenzij de asielzoeker afziet van de centrale opvang bij het COA en de bijbehorende verstrekkingen. De asielzoeker is dan zelf verantwoordelijk voor zijn basisbehoeften en verzekeringen. Wel is het is mogelijk om vergunninghouders (vluchtelingen met verblijfsvergunning) tijdelijk huisvesting aan te bieden via de logeerregeling.