Tekst Florine Boeding
Foto Inge van Mill

Werken op Schiphol aan een wel heel bijzondere taak: het laatste stukje van het vertrekproces. Marissa, senior administratief medewerker bij Afdeling Boekingen van de DT&V, is hier iedere dag mee bezig.

Wat doet Afdeling Boekingen?

“Wij zijn verantwoordelijk voor het allerlaatste stukje van het terugkeerproces: de vlucht. Dit doen we samen met de Koninklijke Marechaussee (KMar) en de reisagent. Er vertrekken gemiddeld zo’n vijftien tot twintig vluchten per dag met één of meerdere vreemdelingen aan boord. Het spannendste zijn de vluchten naar bijzondere bestemmingen zoals Kabul en Conakry, Guinee. Daarvoor regelen we ook tijdig goede toegangs- en overstapmogelijkheden. Daarnaast onderzoeken we of vreemdelingen die geen geldig paspoort hebben, op een alternatief document zoals een kopie van het paspoort kunnen vertrekken.”

Een vliegtuig van KLM vertrekt van Schiphol

Reguliere en speciale vluchten

Vreemdelingen verlaten Nederland doorgaans met reguliere vluchten - zij vliegen mee met andere passagiers. Indien nodig, begeleiden medewerkers van de KMar de vreemdeling tijdens de vlucht. In sommige gevallen wordt een vliegtuig speciaal gehuurd om terugkeer te realiseren. Deze vluchten worden vaak samen met andere landen uitgevoerd.

Hoe ziet je werkdag eruit?

“We beginnen de dag met het doorlopen van de mailbox. Daar zit van alles in: extra verzoeken, bijvoorbeeld om last minute een medische begeleider bij te boeken of te zorgen voor speciale voorzieningen zoals een rolstoel, maar ook annuleringen of bijzonderheden over de bagage. Daarnaast checken we of een vreemdeling nog steeds verwijderbaar is en of de documenten aanwezig zijn voor de vluchten die de volgende dag plaatsvinden. En we behandelen alle vluchtaanvragen die de regievoerders bij ons indienen.”

Een Laissez-Passer

Wat maakt werken op Schiphol zo bijzonder?

“Geen dag is hetzelfde. De diversiteit en onvoorspelbaarheid in het werk maakt het heel leuk. Het kan zijn dat er om acht uur ’s ochtends, of zelfs in de piketdienst van de nacht ervoor, al veel speelt. Vluchten vertrekken tenslotte bijna 24 uur per dag. Met die dagelijkse dynamiek en hectiek moet je wel kunnen omgaan.”

Vliegtuig staat aan een gate op Schiphol

Op Schiphol zitten jullie naast de Koninklijke Marechaussee. Werk je veel samen?

“Ja, heel veel. Alle aanvragen waarbij sprake is van gedwongen vertrek sturen wij naar de KMar. Zij beoordelen de aanvraag en doen een aantal veiligheidschecks. Daarna komt de aanvraag terug bij ons en boeken wij een vlucht. Een dag van tevoren zorgen wij dat de juiste documenten bij de KMar liggen, zodat zij zo nodig de vreemdeling veilig kunnen begeleiden op de vlucht.”

Kmar op Schiphol

Waar ben je trots op?

“We doen als afdeling ons werk zo goed en zorgvuldig mogelijk. Uiteindelijk zijn wij de trechter in het terugkeerproces waar alles samenkomt, het luistert heel nauw. Dat we dat iedere dag zo goed doen, daar ben ik heel trots op. Ik hoop dat we dit werk nog heel lang zo mogen doen met elkaar!”