Tekst Heleen Grimmius
Foto Martin van Veldhuizen

Hoe beoordeel je of een bekering oprecht is? Hoe leg je de werking van een gasfornuis uit aan iemand die altijd gekookt heeft boven een vuurtje? En wat doe je als iemand uitgeprocedeerd is en alle vertrekpogingen saboteert? IND, COA en DT&V geven een kijkje achter de schermen.

Medewerkers van de vreemdelingenketen worden bijna dagelijks geconfronteerd met lastige dilemma’s en moeilijke beslissingen. In de verhalenbundel Een uit duizenden, die op 30 september verscheen, vertellen medewerkers van IND, COA en DT&V openlijk over asielzoekers die indruk op hen hebben gemaakt, om welke reden dan ook.

Redacteur van de Verhalenbundel IND, COA en DT&V
Eindredacteur Anne-Marieke Samson

Mooie verhalen

Eindredacteur Anne-Marieke Samson: “Veel mensen voelen zich betrokken bij het vreemdelingenbeleid, dat zien we op dit moment dagelijks in de media. Tegelijkertijd weten veel mensen weinig over het werk van de vreemdelingenketen. De IND, het COA en de DT&V worden soms gezien als een soort apparaat dat alleen maar ja of nee kan zeggen. Wij willen laten zien wat er allemaal achter zo’n beslissing schuilgaat. Bij elke aanvraag horen toelatings-, opvang- en vertrekprocedures. We willen laten zien hoe complex dat soms kan zijn.

'We hebben genoeg verhalen gehoord om tien bundels te kunnen schrijven'

Voor de bundel zijn we in de drie organisaties op zoek gegaan naar mooie verhalen”, vertelt Samson. “Het was opvallend om te zien dat vrijwel iedere medewerker zich een indrukwekkende zaak kan herinneren. We hebben echt moeten selecteren en het was soms lastig kiezen. We hebben genoeg verhalen gehoord om tien bundels te kunnen schrijven.

Voorproefje

Nieuwsgierig geworden? Lees hier vast een voorproefje op het verhaal van Lea, regievoerder bij de DT&V:

Ik moet twee keer kijken als ik binnenloop. Is dit dezelfde meneer Tumturk die ik jaren geleden heb gesproken? Een aantal jaar terug was ik de regievoerder over zijn vertrek naar Mongolië. Nu zit hij samen met zijn begeleider op me te wachten in de wachtruimte van de penitentiaire inrichting. Hij is ongelooflijk oud geworden in de tussentijd. Zijn ogen, die toen vol vuur waren, kijken nu somber voor zich uit. Hij heeft zijn haar verloren, en zijn gezicht is bedekt onder een grijze stoppelbaard. Maar, ja, hij is het echt.

Verhaal over meneer Tumturk in de Verhalenbundel

Meneer Tumturk was destijds een man in de kracht van zijn leven. Tegen de veertig, een boom van een vent, vol overtuiging dat hem onrecht werd aangedaan. Zijn asielaanvraag was kort daarvoor afgewezen, omdat hij een moord had gepleegd in Mongolië. Maar die moord was volgens hem een complot. Toch was hij op basis daarvan veroordeeld tot tien jaar gevangenisstraf. En tot zijn teleurstelling werd dezelfde moord hem ook hier tegengeworpen bij zijn asielaanvraag. Ik kan me nog goed herinneren dat ik vol verwondering heb zitten luisteren naar zijn verhaal. Hij sprak vol overtuiging dat hij niet degene kon zijn die deze moord gepleegd had. Hij behoorde tot een minderheid die door de autoriteiten maar al te graag gevangen werd gezet, zei hij. En ik moet toegeven, ik wist niet wat ik moest geloven.

De verhalenbundel Een uit duizenden is als pdf en als e-book te downloaden via www.ind.nl en www.dtenv.nl. Een uit duizenden is zowel in het Nederlands als in het Engels beschikbaar.