Tekst Heleen Grimmius
Foto Hans van Dijk

Teodora Angelevska, student RUG

Teodora Angelevska woont sinds een maand in Nederland. De Macedonische studeert International and European Law aan de Rijksuniversiteit Groningen (RUG). ”Het duurde wel even voor ik eraan gewend was om elke dag op de fiets te zitten.”

De RUG heeft –net als veel andere universiteiten en hogescholen- een convenant met de IND gesloten. In dat convenant is geregeld dat de onderwijsinstelling in plaats van de student zelf de aanvraag voor een verblijfsvergunning behandelt. Zodra een student wordt toegelaten tot een studie, vraagt de onderwijsinstelling de machtiging tot voorlopig verblijf (mvv) en de verblijfsvergunning aan bij de IND. De IND stuurt de beslissing daarop naar de onderwijsinstelling, die weer contact opneemt met de student. Bij een positieve beslissing kan de student bij de Nederlandse ambassade de mvv ophalen, waarna de student naar Nederland kan reizen. Eenmaal in Nederland aangekomen, kan de student zijn verblijfsvergunning ophalen bij een van de IND-loketten.

Fietsen, het weer en het eten: het is allemaal anders in Nederland dan in Macedonië. Toch heeft Angelevska het prima naar haar zin in Groningen: “Nederlanders werken hard, zijn open minded en zelfbewust. Maar wat ik nog het leukste vind, is dat zij veel humor en een positieve instelling hebben.” Angelevska koos bewust voor een studie in Nederland. “Gedurende mijn schooltijd in Macedonië nam ik deel aan diverse internationale projecten en seminars. Tijdens een van deze projecten kreeg ik een Nederlands meisje als huisgenoot en we raakten goed bevriend. Zij heeft me veel geleerd over Nederland en het Nederlandse onderwijssysteem. De RUG staat hoog op de wereldranglijst van beste universiteiten en staat bovendien bekend om zijn studentvriendelijke omgeving. Toen ik hoorde dat ik tot de studie toegelaten was, hoefde ik dan ook niet lang na te denken”, vertelt Angelevska.

Aanpassen

Hoewel Angelevska nog maar pas begonnen is, bevalt de studie tot nu toe goed. “Alles is tot in de kleinste details georganiseerd, daardoor is er geen ruimte voor slechte improvisaties. De docenten en faculteitsstaf zijn vriendelijk en altijd bereid om te helpen, net als mijn Nederlandse medestudenten”, legt Angelevska uit.

Teodora in haar studentenkamer smeert een boterham

“Wat ik het meeste van thuis mis, is het eten. De Macedonische keuken bevat een grote verscheidenheid aan zuivel, groenten, kruiden en alcoholische dranken, haha. Daarnaast is het weer hier heel anders dan ik gewend ben, veel onvoorspelbaarder vooral. In Macedonië is het nog volop zomer en ik heb nog niet eerder in september al een jas aan gehad. Maar nu ik dat eenmaal weet, stop ik als ik van huis ga standaard een paraplu en een zonnebril in mijn tas. Zo ben ik op alles voorbereid.”