Tekst Sandra van Egmond
Foto Inge van Mill

Ton Reinartz, huismeester COA Gilze

Ton Reinartz (54) werd eind vorig jaar huismeester bij het COA. Eerst deed hij in het asielzoekerscentrum in Gilze en Rijen alleen reparaties aan gebouwen. Ondertussen heeft hij een complete hout- en schilderwerkplaats opgezet waar asielzoekers hem helpen. “Ik zie dat mensen daar blij van worden.”

COA-huismeester Ton Reinartz begeleid een asielzoeker die met een nietpistool werkt
COA-huismeester Ton Reinartz helpt een asielzoeker

“Tijdens reparaties dacht ik vaak: er wonen hier twaalfhonderd mensen waarvan er vast een paar heel handig zijn. Al snel vond ik een Syrische man die mij graag wilde helpen. Ik vond ook allerlei spullen in de loodsen op het terrein. Een zaagtafel, boormachine, gereedschap. Wat begon met opruimen, mondde uit in de oprichting van een complete houtwerkplaats. Inmiddels heb ik daar met acht asielzoekers picknicktafels gemaakt, vogelhuisjes en noem maar op. Zij werken hier tegen een kleine vergoeding, minimaal vijfentwintig uur per week. In de zomer werden de picknicktafels grauw en heb ik een tweede loods geopend: de schilderwerkplaats. Soms verkopen we ook dingen, zonder winst, en kunnen we hout kopen of nieuw gereedschap.”

'Door de werkplaats krijgen mensen een zinnige dagbesteding'

COA-huismeester Ton Reinartz
COA-huismeester Ton Reinartz maakt houten kippen die op een plank staan

Tractortjes en schildersezels

“Thuis maak ik ook veel zelf. Van tafels tot bankstellen en zelfs een complete keuken. Achtentwintig jaar geleden kocht ik een boerderij in België. Met twee petroleumlampen, een waterpomp en buiten een gat in de grond. Ik kon het huis helemaal maken zoals ik dat zelf wilde. Elke avond, elk weekend en iedere vakantie was ik aan het bouwen.
Ook op het asielzoekerscentrum vind ik het leuk om van niets iets te maken en ik stroom altijd over van ideeën. Laatst vond ik vier tractortjes die al jaren stilstaan en ik binnenkort samen met asielzoekers ga opknappen. Daarna kunnen een paar mensen met de tractortjes grasmaaien of het terrein opruimen.

Voordat ik bij het COA kwam werken, heb ik vijfentwintig jaar als penitentiair inrichtingsmedewerker in de gevangenis gewerkt en daar organiseerde ik ook altijd extra activiteiten. Ik zie dat mensen daar blij van worden. In het asielzoekerscentrum zitten veel mensen de hele dag op hun kamer. Door de werkplaats krijgt een deel van hen een zinnige dagbesteding. Ik leer ze technische vaardigheden en bespreek welke opleidingen ze zouden kunnen doen voor een diploma. ’s Avonds aan tafel hebben ze een voldaan gevoel. Laatst kregen we de opdracht om tien schildersezels te maken voor het asielzoekerscentrum en vandaag heeft een van mijn mannen de laatste gemaakt. Ik weet zeker dat hij vannacht heerlijk slaapt.”

Activering

In het programma Activering stimuleert het COA asielzoekers de regie over hun eigen leven te nemen, zodat zij zich optimaal kunnen voorbereiden op hun toekomst in Nederland of terugkeer naar het land van herkomst. Actief bezig zijn heeft gunstige effecten op het welbevinden van de asielzoekers en de leefbaarheid en veiligheid op de opvanglocaties. Bewoners kunnen actief zijn binnen de opvanglocaties en daarbuiten, bijvoorbeeld door activiteiten die tot stand komen in samenwerking met gemeenten, bedrijfsleven en instellingen. Denk aan sporten, taallessen volgen en vrijwilligerswerk.

COA-huismeester Ton Reinartz  's avonds in de werkplaats bezig